Fulltext available Open Access
Title: Risiko-Nutzen-Analyse des Verzehrs von Wildkräutern anhand von Risikomatrix und Vitaminanalyse mittels LC-MS/MS
Language: German
Authors: Huber, Florine 
Issue Date: 19-Oct-2022
Abstract: 
Das Essen von Wildkräutern wird wieder populärer. Durch das eigene Sammeln entstehen allerdings Gefahren für Verbrauchende. Das Ziel dieser Arbeit ist herauszufinden, welche Nutzen und Risiken der Verzehr von Wildkräutern birgt und eine Empfehlungseinschätzung abzugeben. Bislang gibt es hierzu keine ganzheitliche Betrachtung. Das Paper bietet Ergebnisse einer Vitaminanalyse, Risikoanalyse, Risikomanagement, eine Bewertung der Nutzen und Risiken, sowie eine abschließende Empfehlung. Hierfür wird auf Flüssigkeitschromatographie mit Tandem-Massenspektrometrie, die Risikoanalyse nach Nohl und einen Risiko-Nutzen-Vergleich zurückgegriffen. Die Risiken der Kontamination, der Verwechslung, des Verzehrs kritischer Inhaltsstoffe und der Infektion mit Parasiten können durch Risikomanagement insofern vermindert werden, dass die Nutzen des Verzehrs von Wildkräutern das Risiko überwiegt und eine eingeschränkte Verzehrsempfehlung, unter Beachtung des Risikomanagements, ausgesprochen werden kann.

Eating wild herbs is becoming popular again. However, collecting the herbs themselves comes with dangers for consumers. The aim of this paper is to find out what benefits and risks are associated with the consumption of wild herbs and to make a recommendation in the end. The paper offers the results of a vitamin analysis, risk analysis, risk management, an evaluation of the benefits and risks, and a closing recommendation. For this purpose, liquid chromatography with tandem mass spectrometry, risk analysis according to Nohl and a risk-benefit comparison are performed. The risks of contamination, confusion of herbs, consumption of critical herb ingredients and infection with parasites can be reduced by risk management to the extent that the benefits of consuming wild herbs can outweigh the risks. A consumption recommendation can be made, while paying attention to the risk management.
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12738/13205
Institute: Fakultät Life Sciences 
Department Ökotrophologie 
Type: Thesis
Thesis type: Bachelor Thesis
Advisor: Riehn, Katharina 
Referee: Schröder, Markus 
Appears in Collections:Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
HuberFlorineVeroniqueBA_geschwärzt.pdf773.1 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s)

274
checked on Dec 26, 2024

Download(s)

277
checked on Dec 26, 2024

Google ScholarTM

Check

HAW Katalog

Check

Note about this record


Items in REPOSIT are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.