DC ElementWertSprache
dc.contributor.authorSchek, Alexandra-
dc.contributor.authorBraun, Hans-
dc.contributor.authorCarlsohn, Anja-
dc.contributor.authorGroßhauser, Mareike-
dc.contributor.authorKönig, Daniel-
dc.contributor.authorLampen, Alfonso-
dc.contributor.authorMosler, Stephanie-
dc.contributor.authorNieß, Andreas-
dc.contributor.authorOberritter, Helmut-
dc.contributor.authorSchäbethal, Klaus-
dc.contributor.authorStehle, Peter-
dc.contributor.authorVirmani, Kiran-
dc.contributor.authorZiegenhagen, Rainer-
dc.contributor.authorHeseker, Helmut-
dc.date.accessioned2020-09-02T15:37:02Z-
dc.date.available2020-09-02T15:37:02Z-
dc.date.issued2019-09-11-
dc.identifier.issn0174-0008en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12738/4278-
dc.description.abstractThis position statement represents the current state of scientific knowledge regarding the recommended fat intake in ambitious recreational and high-level sports. It also addresses dietary strategies (fat-loading methods) and food supplements that are designed to influence fat metabolism dur-ing physical exercise.So far, no recommendation has been established for sports-specific fat in-take in absolute numbers (g/kg body weight/d), in line with international practices regarding carbohydrates and proteins. However, there is con-sensus among scientific sports medicine associations that fat consumption should not exceed 30% of the energy intake (En%), nor fall below 20 En%, particularly in endurance sports.Before competitions, some endurance athletes practice fat-loading stra-tegies which include a ketogenic diet. This procedure is not advisable, as there is no scientific evidence of improvement in performance. Moreover, this is an unbalanced diet according to DGE recommendations.The current use of dietary supplements which are supposed to improve the availability/oxidation of fatty acids is also generally discourageden
dc.description.abstractDieses Positionspapier stellt den aktuellen wissenschaftlichen Kenntnisstand zur empfehlenswerten Fettzufuhr im ambitionierten Breiten- und Leistungssport dar. Darüber hinaus werden Ernährungsstrategien (fatloading-Methoden) und Nahrungsergänzungsmittel thematisiert, die den Fettstoffwechsel während körperlicher Belastung beeinflussen sollen. Eine Empfehlung für eine sportgerechte Fettzufuhr in absoluten Zahlen (g/kg Körpergewicht [KG]/d), wie international für Kohlenhydrate und Proteine üblich, wurde noch nicht etabliert. Seitens sportmedizinischer Fachgesellschaften besteht jedoch Konsens darüber, dass der Fettverzehr besonders im Ausdauersport 30 Energieprozent (En%) nicht über- und 20 En% nicht unterschreiten sollte. Vor Wettkämpfen praktizieren manche Ausdauersportler fat loading-Strategien, wozu auch die ketogene Diät gehört. Hiervon wird abgeraten, da es keine wissenschaftlichen Belege für eine Leistungsverbesserung gibt und es sich um eine unausgewogene Ernährungsweise handelt. Auch die Verwendung von Nahrungsergänzungsmitteln, die die Fettsäureverfügbarkeit/-oxidation verbessern (sollen), wird im Allgemeinen nicht befürwortet.de
dc.language.isomulen_US
dc.publisherUmschau-Zeitschriftenverlagen_US
dc.relation.ispartofErnährungs-Umschau : Forschung & Praxisen_US
dc.subjectsports nutritionen_US
dc.subjectfaten_US
dc.subjectfat loadingen_US
dc.subjectketogenic dieten_US
dc.subjectcaffeineen_US
dc.subjectcarnitineen_US
dc.subjectfish oilen_US
dc.subjectMCTen_US
dc.subjectSporternährungen_US
dc.subjectFetten_US
dc.subjectfat loadingen_US
dc.subjectketogene Diäten_US
dc.subjectKoffeinen_US
dc.subjectCarnitinen_US
dc.subjectFischölen_US
dc.subjectMCTen_US
dc.subject.ddc796: Sporten_US
dc.titleFats in sports nutrition : position of the working group sports nutrition of the German Nutrition Society (DGE)en
dc.title.alternativeFette in der Sporternährung : Position der Arbeitsgruppe Sporternährung der Deutschen Gesellschaft für Ernährung e. V. (DGE)de
dc.typeArticleen_US
dc.description.versionPeerRevieweden_US
tuhh.container.endpage188en_US
tuhh.container.issue9en_US
tuhh.container.startpage181en_US
tuhh.container.volume66en_US
tuhh.oai.showtrueen_US
tuhh.publication.instituteDepartment Ökotrophologieen_US
tuhh.publication.instituteFakultät Life Sciencesen_US
tuhh.publisher.doi10.4455/eu.2019.042-
tuhh.publisher.urlhttps://www.ernaehrungs-umschau.de/fileadmin/Ernaehrungs-Umschau/pdfs/pdf_2019/09_19/EU09_2019_DGE_engl.pdf-
tuhh.publisher.urlhttps://www.ernaehrungs-umschau.de/fileadmin/Ernaehrungs-Umschau/pdfs/pdf_2019/09_19/EU09_2019_M538-M545_neu.pdf-
tuhh.type.opus(wissenschaftlicher) Artikel-
dc.rights.cchttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.type.casraiJournal Article-
dc.type.diniarticle-
dc.type.driverarticle-
dc.type.statusinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionen_US
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item.openairetypeArticle-
crisitem.author.deptDepartment Ökotrophologie-
crisitem.author.parentorgFakultät Life Sciences-
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