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dc.contributor.authorMosler, Stephanie-
dc.contributor.authorBraun, Hans-
dc.contributor.authorCarlsohn, Anja-
dc.contributor.authorGroßhauser, Mareike-
dc.contributor.authorKönig, Daniel-
dc.contributor.authorLampen, Alfonso-
dc.contributor.authorNieß, Andreas-
dc.contributor.authorOberritter, Helmut-
dc.contributor.authorSchäbethal, Klaus-
dc.contributor.authorSchek, Alexandra-
dc.contributor.authorStehle, Peter-
dc.contributor.authorVirmani, Kiran-
dc.contributor.authorZiegenhagen, Rainer-
dc.contributor.authorHeseker, Helmut-
dc.date.accessioned2020-09-02T15:40:52Z-
dc.date.available2020-09-02T15:40:52Z-
dc.date.issued2019-03-13-
dc.identifier.issn0174-0008en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12738/5007-
dc.description.abstractRecommendations for drinking quantities during all kinds of exercise pro-vide some guidance for athletes on how to avoid health problems and per-formance impairment. Sporting activities should always be commenced with a balanced fluid level (apparent by urine colour, which is light yellow in the case of balanced fluid level). The weighing method to determine individual fluid loss offers guidance as to optimal fluid intake during exer-cise. In principle however, athletes should trust their own feeling of thirst. Generally in the case of activities lasting less than 30–40 minutes, fluid intake is not necessary, minor fluid deficits during exercise are tolerable. In the case of longer-lasting activity (> 1.5 hours) it is advisable to take in beverages rich in carbohydrates and sodium. After sport, fluids and electrolytes must be replaceden
dc.description.abstractDieses Positionspapier stellt die aktuellen wissenschaftlichen Empfehlungen zum Flüssigkeitsmanagement im Sport dar. Sportliche Aktivitäten sollten stets mit ausgeglichenem Flüssigkeitshaushalt (sichtbar anhand der Farbe des Urins, welcher bei ausgeglichener Flüssigkeitsbilanz hellgelb ist) begonnen werden. Die Wiegemethode zur Bestimmung des individuellen Flüssigkeitsverlusts gibt eine Orientierung zur optimalen Trinkmenge während der Belastung. Prinzipiell sollten Sportler aber auf ihr Durstgefühl vertrauen. Allgemein ist bei Aktivitäten von unter 30–40 Minuten keine Flüssigkeitszufuhr notwendig, geringe Flüssigkeitsdefizite sind während der Belastung tolerierbar. Bei längeren Aktivitäten (> 1,5 Stunden) ist die gleichzeitige Zufuhr kohlenhydrat- und natriumhaltiger Getränke empfehlenswert. Nach dem Sport müssen der Flüssigkeits- und Elektrolythaushalt wieder ausgeglichen werden.de
dc.language.isomulen_US
dc.publisherUmschau-Zeitschriftenverlagen_US
dc.relation.ispartofErnährungs-Umschau : Forschung & Praxisen_US
dc.subjectsports nutritionen_US
dc.subjectfluid intakeen_US
dc.subjectfluid and electrolyte balanceen_US
dc.subjectSporternährungen_US
dc.subjectFlüssigkeitszufuhren_US
dc.subjectFlüssigkeits- und Elektrolytbilanzen_US
dc.subject.ddc796: Sporten_US
dc.titleFluid replacement in sports : position of the working group sports nutrition of the German Nutrition Society (DGE)en
dc.title.alternativeFlüssigkeitsmanagement im Sport : Position der Arbeitsgruppe Sporternährung der Deutschen Gesellschaft für Ernährung e. V. (DGE)de
dc.typeArticleen_US
dc.description.versionPeerRevieweden_US
tuhh.container.endpage59en_US
tuhh.container.issue3en_US
tuhh.container.startpage52en_US
tuhh.container.volume66en_US
tuhh.oai.showtrueen_US
tuhh.publication.instituteDepartment Ökotrophologieen_US
tuhh.publication.instituteFakultät Life Sciencesen_US
tuhh.publisher.doi10.4455/eu.2019.011-
tuhh.publisher.urlhttps://www.ernaehrungs-umschau.de/fileadmin/Ernaehrungs-Umschau/pdfs/pdf_2019/03_19/EU03_2019_M152-M159_1_.pdf-
tuhh.type.opus(wissenschaftlicher) Artikel-
dc.rights.cchttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/en_US
dc.type.casraiJournal Article-
dc.type.diniarticle-
dc.type.driverarticle-
dc.type.statusinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionen_US
dcterms.DCMITypeText-
local.comment.externalDeutsche Version (M152 bis M159): https://www.ernaehrungs-umschau.de/fileadmin/Ernaehrungs-Umschau/pdfs/pdf_2019/03_19/EU03_2019_M152-M159_1_.pdf. Englische Version: https://doi.org/10.4455/eu.2019.011.en_US
item.creatorGNDMosler, Stephanie-
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item.openairetypeArticle-
crisitem.author.deptDepartment Ökotrophologie-
crisitem.author.parentorgFakultät Life Sciences-
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